Orchideeën

Orchideeën

Mijn belangstelling voor orchideeën gaat ver terug, ik kan mij nog herinneren dat ik als kleine jonge naar bloemen winkels (tuincentrums waren er nog niet) ging en altijd op zoek was naar orchideeën. In die tijd waren er niet zoveel soorten te verkrijgen als tegenwoordig.

Het meest verkrijgbaar was de vlinder orchidee (Phalaenopsis) bij sommige ook wel bekend als maan orchidee. Ook zag je de bloemen van Cymbidium als snijbloem. In die periode werden beide soorten vaak gebruikt in bruidsboeketten. Tegenwoordig koop je de Phalaenopsis bij elke supermarkt.

Toen we verhuisd waren naar Wijk bij Duurstede was ik in de gelegenheid om een muurkas te plaatsten tegen de schuur achter in de tuin. De afmetingen van de kas waren 3 meter breed, 2 meter hoog en 2 meter diep.
Hierin verzamelde ik allerlei orchideeën en genoot daar enorm van.
Maar op een slechte dag midden in een strenge winter was de waakvlam van de gevelkachel uitgegaan en zijn alle aanwezige planten bevroren.
Dat was een ramp voor mijn hobby die toen noodgedwongen in de halt werd gezet. Gezin met twee opgroeiende kinderen veroorloofde geen nieuwe investering in dure orchideeën. Wel hebben we altijd genoten van prachtige Phalaenopsis planten in de vensterbank.

 

 

 

 

 

 

 

Meestal staan ze met de kerstdagen in bloei en genieten we er volop van.
Orchideeën zijn voor mij de mooiste planten omdat ze redelijk makkelijk te verzorgen zijn en eenmaal in de bloei dan geniet je er weken van.

Op dit moment ben ik op zoek naar orchideeën die goed te verzorgen zijn in mijn terrarium waarin mijn tropische kikkers zitten. Maar dat valt niet mee vrij hoge constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Heeft u een tip voor mij dan hoor ik dat graag stuur mij dan een mail.